Bitcoin Nedir?
Bitcoin
Teknolojinin gelişmesiyle hayatımızın odak noktasındaki birçok şey yerini dijital ortama bırakmıştır. Resimlerimiz, notlarımız, banka işlemlerimiz gibi daha birçok hizmeti teknoloji aracılığıyla, dijital ortamlarda gerçekleştirebiliyoruz. Peki ya harcamalarımız, paramız? Son dönemlerde popülaritesinin arttığı Bitcoin’ i duymayan yoktur. Peki Bitcoin Nedir? gelin birlikte inceleyelim.
Bitcoin Nedir?
Bitcoin 2008’li yıllarda yapılan deneysel çalışmaların ardından, 2009 yılı başlarında 9 sayfalık bir makaleyle gündeme gelmişti. Bitcoin’ in kurucusu aslında Nick Szabo’ dur fakat kendisi genellikle kod adı olarak kullandığı Satoshi Nakamoto olarak bilinir. Nick Szabo Washington üniversitesinde görev yapan bir akademisyendir. Bitcoin’ in Sembolü ฿ ve kısaltması BTC olarak tanımlanmıştır. İlk kripto para olarak bilinir.
Sanal para, elektronik para, kripto para, dijital para olarak birçok şekilde adlandırılan Bitcoin, eşler arasında gerçekleşen bir ödeme yöntemi olup peer to peer sistemiyle çalışır. Bitcoin’ i denetleyen bir otorite bulunmamakla birlikte kimseye ait değildir. Ve tasarımı tıpkı maden gibi düşünülmüştür her maden gibi Bitcoin de maksimum seviyeye ulaşınca duracaktır. Bitcoin’ i tekrar üretmek gibi bir durum da söz konusu değildir.
Bitcoin’i bildiğiniz üzere yasal olarak kabul etmeyen ülkeler bulunmakta ve kabul edilmemesinin başlıca sebebi olarak Bitcoin’ in takip edilememesinden kaynaklıdır. Takip edilemeyen paranın kötü işlerde kullanılabileceği yaygın olarak savunulan düşünceler arasında.
Bitcoin Kullanılıyor mu?
Bitcoin Türkiye’de henüz kabul edilmese de kabul gördüğü Çin ve ABD gibi ülkeler vardır. Genellikle Bitcoin’ in kötü amaçla yasa dışı kullanımının olduğu düşünülür fakat görüyoruz ki ABD ve Çin gibi ülkeler Bitcoini ticaret alanında kullanıyor. Yurt dışında restoran, mağaza, otel gibi bir kaç yerde Bitcoin kullanımıyla ilgili pilot uygulamalar başlatılmıştır. Aynı zamanda birçok ünlü ve kurumsal olan Microsoft, Dell gibi firmalar Bitcoinle ödeme alıyor. Bitcoin’ i kullanacak bir yer bulamazsanız hediye kartına dönüştürüp Ryan Air, Nike, Amazon gibi mağazalarda kullanabilirsiniz.
Bitcoin Nasıl Üretilir?
Geçtiğimiz yıllarda basit olan Bitcoin üretimi gün geçtikçe zorlaşmıştır. Ve günümüzde de üretimi kolay olmamakla birlikte son yıllarda günümüzün sektörü konumuna gelmiştir. Bitcoin üretimi soğutma ve elektrik ihtiyacı iyi karşılanan çokça bilgisayar tarafından büyük hacimli veri merkezlerinde yapılmaktadır. Çin’de yaygın şekilde üretilen Bitcoin üretiminin daha çok elektriğin ucuz olduğu bölgelerde yapıldığını görüyoruz.
Bitcoin Nasıl Saklanır?
Bitcon’ i saklamanız için çokça online cüzdanlar, mobil cüzdanlar, masaüstü cüzdanlar ve donanım(harici) cüzdanlar mevcuttur. Hangisini seçeceğiniz, kendi kararınız dahilindedir. Önerilen saklama yöntemleri ise masaüstü cüzdanları veya dijital cüdanlardır.
Bitcoin’ im Çalınırsa?
Bu tarz bir soruya olumsuz bir cevap vermek istemezdim lakin Bitcoin hesabınız boşaltılır veya kullanıcı hatası yaparsanız, Bitcoin piyasası kimse tarafından yönetilmediğinden ve takip edilemez olduğundan hak talep edemezsiniz.
Ünlüler Bitcoin’ e yatırım yaptı mı?
Gwyneth Paltrow, Ashton Kutcher, gibi tanınan ünlülerin de dijital para, Bitcoin’e ilgisiz kalmadıklarını görüyoruz.

Bitcoin’ in Avantajları
- Enflasyon ve çökme olasılığı düşüktür.
- Basit ve güvenli bir kullanımı vardır
- Taşınması oldukça kolaydır.
Bitcoin’in Dezavantajları
- Kullanım alanı kısıtlıdır.
- Hızlı yükselip hızlı düşebilir.
- Alış ve satışı zordur.
- Yeni olmasından kaynaklı rakiplerinin olup olmayacağı kafalarda soru işareti durumundadır.
- Takip edilme gibi bir özelliği yoktur
- Kayıp, çalıntı durumlarında telafisi yoktur.
Bitcoin’ e Benzer Kripto Paralar
Her daim kripto para olarak Bitcoin’ i duyuyoruz. Peki ya başka kripto para var mı? Elbette var. Ethereum Litecoin, ve Zcash gibi kripto paraların Bitcoin ile benzer teknolojileri vardır.
Eğer herhangi bir kripto paraya yatırım yapacaksanız mutlaka iyi araştırıp düşündükten sonra karar vermelisiniz.
“Bitcoin Nedir?” üzerine 2 yorum