Reklam Alanı
Reklam Alanı
doğa sporları
Güncel 74 0

Doğanın Güzelliği ve Gücü İle Yüzleştiren Doğa Sporları

Doğanın Güzelliği ve Gücü İle Yüzleştiren Doğa Sporları

doğa sporları

Doğal bir ortamda araç gereç kullanarak ya da araç gereç kullanmadan yapılan bütün sporlara doğa sporları denilmektedir. Doğa sporları denince, doğa ile yüzleşmenin verdiği heyecanı, tutkuyu yaşamamızın dışında özgürlüğe çıkılan bu yolculukta zihinsel ve fiziksel dinginlik ve huzuru farklı duygular içinde yaşamamızı sağlayan birçok farklı doğa sporları aktiviteleri yapılmaktadır. Aynı zamanda gerekli önlemler alınmadığında ise oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilecek aktiviteler arasında yer alan sporlardır. Bunlar ‘doğa yürüyüşü (trekking), kampçılık, dağcılık, kaya tırmanışı, mağaracılık, tüplü dalış (scuba), yamaç paraşütü, kayak, kürek, dağcılık, rafting, rüzgar sörfü, snowboard ve bisiklet’ gibi aktiviteler arasında yer alan doğa sporlarının çeşitleridir.

Bazı Popüler Doğa Sporlarının Çeşitleri

  1. Doğa Yürüyüşü ( Trekking ) Doğanın Çağrısına Kulak Vermek

doğa sporları

Doğa her zaman insanlığa bir çağrıda bulunmuştur. Çünkü insan doğanın bir parçasıdır. Bu çağrıya kulak veren insanlar da özgürlüğe ve huzura giden yolculuğa başlamış olur. En çok merak edilen şey ise kimler Trekking yapılabileceği olmasıdır. Aslında bunun yanıtı gayet basittir. Yürüyebilen herkes doğa sporları yürüyüşü yapabilir. Ancak çok zorlu parkurların olmasının yanında herkesin zorlanmadan yürüyebileceği parkurlarda bulunmaktadır. Geç veya erken hedefe varmanın bir önemli olmadığı aynı zamanda fiziksel kondisyonuna bağlı olarak ve sağlıklı olan herkes doğa yürüyüşü yani doğa sporları yapabilir.

 

 

Trekking’de Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

  • Ayak kitleme tekniği: Aslında bu teknik adımları tam atmakta denilebilir. Yürüyüş esnasında ayaklarınızı sürtmek yerine daima tek ayağınızın üzerinde olmak gerekir. Yani dikkatli bir şekilde sağ ayak yerdeyken sol yukarıda kalır ve sol ayak yerdeyken sağ yukarıda olması gerekmektedir. Ancak değişen arazi koşullarına göre ayak kitleme tekniğini uygulamak oldukça zor olsa da şöyle bir avantajı vardır. Yürüyüş esnasında yukarıda kalan ayağınıza çok fazla yük binmediğinden dolayı dinlenmiş olmakla birlikte daha az yorulduğunuzu fark edersiniz.
  • Tempo Ve Denge: Her insanın temposu farklı olduğundan dolayı bir başkasına yetişmek adına kendinizi kasmayın çünkü bu sizin çok daha fazla yorulmanıza neden olan bir etkendir. Yürüyüş sırasında tempo ve dengenizi ayarlarken ayaklarınızı kısa ve dengeli atarak daha güvenli bir yürüyüş için önemli bir unsurdur.
  • Yürüyüş hızı: Düzgün bir arazide sırt çantasız olarak ortalama yürüyüş hızı 5 km/saat kadar kabul edilmektedir. Eğer yürüyüş sırasında sırt çantası taşınıyorsa ortalama yürüyüş hızı 2,5 km/saat kadar düşmektedir. Arazi koşulları sert olmayan kumlu bir yolda ise ortalama hız 2,5 Km/saat civarında olmakla birlikte yürüyüş hızı sık bir ormanın içinde ise ortalama hız 2 km/saat kadar düşmektedir. Daha zorlu koşulu olan dağlık arazilerde yokuş tırmanırken yaklaşık olarak yürüyüş hızı 1,5 km/saat olmaktadır.
  • Molalar: Çok uzun molalar vermekten kaçınmakla birlikte genellikle 40 ya da 50 km yürüdükten sonra 10 dakika mola vermek uygun bir süre olduğu kabul edilmektedir. Aynı zamanda çok dik çıkışlara doğru yaptığınız yürüyüşlerde ise ayakta 5 dakikalık bir mola sizi toparlanmanıza yardımcı olacaktır. Eğer verilen uzun molalarda ise vücut kendini bırakarak ayağa kalkmakta zorluk çekilmektedir. Aynı zamanda yürüyüş uzun bir parkursa patika ikiye bölünerek tek bir mola verilmelidir. Verilen uzun molada enerjinizi toparlayacaklar yiyecekler yenmesi önerilir.
  • Rehber: Eğer grubunuzda bir rehber bulunuyorsa söylenenlerin dışına çıkılmamalıdır. Ancak grupta bir rehberiniz bulunmuyorsa aranızdan bir seçilmelidir. Kalabalık gruplarda ise iki ya da daha fazla rehber olması yararlı olacaktır.
  • Kaza riskleri: Bu trekking bile olsa, doğa sporları ile her zaman bir kaza geçirme riski bulunmaktadır. Bu nedenle rehberin sözünden dışarı çıkılmamalı aynı zamanda hiç kimseye haber verilmeden yalnız başına bir yere gidilmemesi gerekir. Kaybolma ihtimaline karşı yanınızda mutlaka bir düdük bulundurmanız yararlı olacaktır.
İlginizi Çekebilir:  Freelancer Çalışma Nedir Nasıl Olunur?

 

  1. Kampçılık, Yeşil Ve Mavinin Buluştuğu Yer

Kampçılık, şehir hayatının gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler doğanın huzur dolu kollarında kendini bulmak için Türkiye’nin birçok noktasında bu sporu yapabilme imkanlarına sahiptir. Kampçılıkta temel gaye doğaya zarar vermekten kaçınarak doğaya gerekli olan saygı göstererek sporu gerçekleştirmek gerekir. Aynı zamanda kamp ekipmanlarınızı eksiksiz olarak yanınızda bulundurmanız sizin zarar görmemenizi sağlayan en temel unsur olmasının dışında kampın kurulacağı bölge ve hava şartlarına en uygun çadır ve uyku tulumları ile birlikte giysi seçimlerine de dikkat edilmesi gerekir. İlk aşamada kampçılığa yeni başlayan için sonbahar ve kış mevsimlerinde tercih edilmemesi önerilmektedir. Çünkü sporda tecrübe kazandıkça aşamalı olarak geçilmesi gerekir. Aynı zamanda Spora yeni başlayanlar için yağmurlu ve karlı havalarda kamp yapmak oldukça zorlayıcı sonuçlar doğuracağı belirtilmektedir.

Kampçılık İçin Olması Gereken Malzemeler

doğa sporları

Konforlu ve güvenli bir Kampçılık deneyimi yaşamak için ekipmanlar oldukça önem arz etmektedir. Bu ekipmanlar çadır, uyku tulumu, sırt çantası, kıyafetler, yeme/içme, fener gibi temel malzemelerdir. Gerekli olan diğer malzemeler ise ilk yardım çantası, pusula, çakı, güneş gözlüğü, düdük, kibrit ya da çakmak, güneş kremi, çöp poşeti ve temizlik malzemelerinden oluşmaktadır.

Türkiye’de En İyi Kampçılık Yerleri  

  • Kelebekler Vadisi – Fethiye
  • Karagöl – Borçka
  • Geyikbayırı – Antalya
  • Erdek – Balıkesir
  • Salda Gölü – Buldur

Dünyada En İyi Kampçılık Noktaları

  • Le Clos du Lac – Fransa
  • Ansen – Hollanda
  • Bregenz – Avusturya
  • Burgoz – İspanya
  • Hallstatt – Avusturya

 

  • Mağaracılık ( Caving ) Gizeme Giden Yolculuğun Heyecanını Keşfetmek

doğa sporları

Mağaracılık, gerçekten de gizemli yeryüzünün derinliklerini keşfetmenin verdiği heyecanı yaşamanın yanı sıra mağaracılık oldukça tehlikeli bir doğa sporudur. Mağaracılıkta temel eğitim ve araç gereç kullanabilme becerisine sahip olmanın dışında yanınızda mutlaka uzman ve deneyimli bir rehber olması gerekir. Mağaracılık yeryüzünün derinliklerine giden yolculukta su altı mağaracılığını dalgıçlıkla birleştirildiğinde yaptığınız spora bambaşka bir heyecan ve deneyim yaşayabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir:  Kadın Çanta Modelleri

 

Mağaracılıkta gerekli Görülen Malzemeler

Mağaracılık sporunda kullanılan malzemeleri,  Baret, Aydınlatma, Karpit lambası, Pilli fenerler, Giysiler, Çizme, İpler ( dinamik ve statik ipler), Perlon bant, Kuşam, Karabina, Delta, Sekizli iniş aleti, Desendör, Jumar, Bolt, Bolt çakısı, Bolt çekici, Kulak, Şişme bot ve Perlon / Çelik merdiven gibi malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır.

  1. Dağcılık, Rüzgarın En taze Esintilerini Hissetmek

doğa sporları

Dağcılık, sadece güzel manzaralar izlemek, tırmanmak ya da kimsenin keşfetmediği vahşi doğada rüzgarın taze esintilerini yüzünde hissederek yürümek değildir. Dağcılık ekip çalışması ile birlikte ve uyum gerektiren aynı zamanda gerektiğinde risk alan ve vahşi doğaya karşı mücadeleci ruhunu gösterebilen bireylerin yapabileceği bir doğa sporudur. Dağcılık sporunda mutlaka dağcılık lisansı olan uzmanlardan eğitim alınması gerekmektedir. Aynı zamanda dağcılık sporu zorlu koşullara karşı herkesin farklı görev dağılımı bulunmaktadır. Bu görev dağılımı malzeme taşımak, rehberlik etmek ve güvenliği sağlamak gibi ekip çalışması gerektiren görevlerdir.

Dağcılık Stilleri

Dağcılık hedeflenen bölge ve dağa tırmanma süresini belirlemek için kendi içinde bazı stillere ayrılan spordur.

Alpin stil: Maceracı tutkunlarının tercih ettiği bu stil doğal yöntemlerle yapılmakla olup, ‘Temiz Tırmanış’ olarak da adlandırılır. Alpin stilinde dağa tırmanmada hafifliğin ve hızın öne çıktığı bu hedef doğrudan zirvedir.   

Doğa yürüyüşü (hiking): Kamp yapmadan günübirlik doğa yürüyüşü olarak adlandırılır.

Kamplı yürüyüş (Trekking): Doğada yürüdükten sonra kamp yapılıp, konaklanan dağcılık sporu olarak adlandırılır.

Expedition: Bu dağcılık stili araştırma gezileri yapılarak zirveye hedeflenen tırmanışlar ve uzun süreli olarak kamp yapılan dağcılık stillerinden biridir.

Uyulması Gereken Dağcılık Kuralları

  • Liderin tırmanılacak olan bölgeyi iyi bilmesinin yanı sıra grubun başında olması gerekmektedir
  • Her kişi arasında 5 -6 adım mesafeyi koruyarak şekilde ve tek sıra halinde yürümek gerekir
  • Yürüyüş temposu grubun en yavaş yürüyen kişinin temposuna göre ayarlanmaktadır
  • Tırmanma esnasında taşınacak olan en kötü hava koşullarına göre hazırlanmaktadır
  • Ekibe eşyalar dengeli bir şekilde paylaştırılması gerekmektedir.
İlginizi Çekebilir:  Fenerbahçe Tarihinin En İyi Futbolcuları ve Hayatları

 

Dağcılık İçin Gerekli Olan Malzemeler

           Dağcılık için gerekli malzemeler, Tırmanma halatı, Tırmanma baltası, Tırmanma merdiveni, Tırmanma kancası, Tırmanma ipi, Dağcılık kazması, Dağcılık botu, ve Dağcılık kramponları gibi malzemelerdir.

Dağcılık Giysileri

  • İç katman
  • Orta katman
  • Dış katman ( Bandana, Şapka, Bere, Yüz maskesi, Balaklava, Mayo, Eldiven, Şort ve Tozluk)

Dağcılık Çantası

  • Bel Çantası / Günlük Çantası
  • Kamp Çantası

Gerekli Olan Dağcılık Ve Kamp Malzemeleri

            Dağcılık Kamp malzemeleri, Fener, Uyku tulumu, Çadır, Mat, Mum, Kamp ocağı, Fener, Pusula, Harita, Termometre, GPS, Barometre, Rüzgar ölçer, böcek ilacı, Dağcılık ilk yardım çantası, Kişisel temizlik malzemeleri, Dürbün, Güneş gözlüğü, Düdük, Havlu, fotoğraf makinesi, Güneş koruyucu krem ve Çöp poşeti gibi kamp malzemelerdir.      

doğa sporları

  1. Rafting, Azgın Akarsulara Karşı Yapılan Mücadelenin Verdiği Heyecan

Rafting, ekstrem spor seven adrenalin tutkunlarının dünyanın farklı yerlerinde yaptıkları heyecan verici olmasının yanı sıra delice bir aktivitedir. Raft denilen botlarla akış hızı yüksek akarsularda yapılan su sporu olarak adlandırılır. Aynı zamanda azgın akarsulara karşı devrilmemek için verilen mücadele bu sporun temel öğesidir. Rafting sporunda akarsuların zorluk seviyeleri bulunmaktadır. Buna göre 1 ile 6 arasında bir derecelendirme yapılır. Birinci derece en kolay parkurlardan oluşur. Altıncı derece ise en zor ya da en çetin parkurlardan oluşmaktadır.

Rafting Malzemeleri Şunlardan Oluşur

Rafting malzemeleri, Rafting botu, rafting küreği, kask, can yeleği, neopiren elbise ve patik gibi malzemelerle yapılmaktadır.

Türkiye’de Rafting Sporu yapılan Yerler

Antalya Bölgelerinde yapılan Rafting

  • Manavgat Rafting – Köprülü Kanyon Rafting
  • Beşkonuk Rafting

Muğla Bölgelerinde yapılan Rafting

  • Fethiye Rafting – Dalaman Rafting
  • Saklıkent Rafting

Karadeniz Bölgelerinde yapılan Rafting

  • Rize Rafting – Ayder Rafting
  • İstanbul Rafying

İstanbul Bölgelerinde Yapılan Rafting

  • Düzce Rafting – Melen Çayı Rafting
  • Cumayeri Rafting

Dünyanın En İyi Rafting Bölgeleri

  • Isar Nehri – Almanya
  • Noce Nehri – İtalya
  • Gallego Nehri – İspanya
  • Una Nehri – Bosna Hersek
  • Gorges du Verdon Nehri – Fransa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir