Yerli Otomobil Ne Oldu?
Yerli otomobil, son birkaç yıldır ülkemizde gündeme gelmiş ve çalışmalarına başlanmış bir projedir. Ülkemiz son yıllarda sanayi açısından hıza gelişen ülkeler arasında yer almaktadır. Başta yerli silahlar, yerli insansız hava araçları ve buna benzer sanayi alanında üretimlere başlanmıştır. Yerli otomobilde de çalışmalar devam ettiği gibi 2021’de yollara çıkması hedeflenmektedir. Ülkemizde yapılan bu projede amaç tabi ki yüzde yüz yerli bir otomobil üretmektir. Motorundan tutun, kaportasına kadar yerli bir otomobil olması nedeni ile başta milli gelirin artması, vergi oranının düşük olması gibi birçok olumlu sonuçları olacaktır. Henüz proje tamamlanmış olmasa bile yerli otomobilin birçok özelliği resmi makamlar tarafından açıklanmıştır. Ayrıca bu otomobil tek bir firma değil, birkaç firmanın anlaşması ile yapılmaya başlanmıştır.
Ülkemizde yapımı devam eden yerli otomobil tamamiyle bir elektrikli otomobil olarak satışa sunulacaktır. Bu nedenle benzinli veya dizel gibi seçenekler sunulmayacaktır. Otomobilin elektrikli olması, özellikle yakıt ekonomisi anlamında çok olumlu sonuçlar almamızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra günümü teknolojisine çok daha uygun olmasını sağlayacaktır.
Yerli Otomobilin İsmi Ne Olacak?
Son günlerde edinilen bilgilere göre Türkiye ’nin geçmiş yıllarda yapmış olduğu ilk otomobilin adı olan “Devrim” ismi verilecekti. Ancak verilen mahkeme kararları sonrasında “Devrim” isminin tarihi bir etken olması nedeni ile yeni yerli otomobile verilemeyeceği anlaşılmıştır. Bu nedenle ülkemizde yürütülen bu projeye “Devrim” ismi verilemediği gibi henüz isim de belirlenememiştir.
Yerli Otomobil Hangi Firmalar Tarafından Üretilmektedir?
Bilindiği gibi Türkiye’de uzun yıllardan beri yerli bir otomobil üretimi yapılmamıştır. Bu proje ilk olduğu için ve birçok firmanın tek başına bu yükün altına girememiş olduğu için ülkemizde büyümüş ve önemli yerleri olan birçok firmanın ortaklığı ile yerli otomobil üretimine başlanmıştır. Bu firmaların isimleri ise; Ortak Girişim Grubu üyeleri, Kıraça Holding (Karsan), Zorlu Holding (Vestel), Turkcell ve Anadolu Holding (BMC).
Yerli Otomobilin Avantajları Nelerdir?
- İlgili makamların yapmış olduğu açıklamalara göre yerli otomobil 20 litre yakıta tekabül edecek kadar enerji ile 1000 km kadar yol yapabilecek. Bu duruma baktığımızda günümüzde yakıt fiyatları da dikkate alındığında gerçekten çok büyük bir avantaj olduğunu anlayabiliriz.
- Bir diğer avantaj ise tabi ki otomobilin ülkemizde üretilmesi nedeni ile gerek parça tedariğinin gerekse onarım masraflarının çok daha düşük olacağıdır. Bu nedenle satış sonrasında da büyük olumlu sonuçlar alınabilecektir.
- Yerli otomobilin satış fiyatı da aynı segmentlerde olan araçlara göre çok daha düşük olacaktır. Neden ise yurt dışından gelen otomobillerin giderleri ve ülkeye girişte ödenen birçok vergi ülkemizde üretilen yerli otomobilde bulunmayacaktır. Bu da tabi ki aracın hem sıfır satış fiyatında hem de ikinci el satış fiyatında olumlu sonuçları doğuracaktır.
- Son olarak önemli avantajlarından biri de ülkemizde üretilen bu otomobilin tamamen yerli olmasına bağlı olarak ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacak olmasıdır.
Yerli Otomobilin Teknik Özellikleri Nelerdir?
Üretilen yerli otomobilin tam olarak özelliklerinin tümü açıklanmamış olsa bile geçtiğimiz aylarda yapılan fuarda görücüye çıkan prototip otomobildeki özellikler dikkate alınmıştır. Fuarda sunulan yerli otomobilde ise tam olarak 400 km kadar bir menzil bulunuyor. Menzile bakıldığında ne çok düşük ne de çok yüksek diyebiliriz.
Yerli otomobil yaklaşık olarak 1 saat kadar bir sürede hızlı şarj olabilmektedir. Bu nedenle 1200 kilometrelik bir yolda 3 kez şarj etmeniz gerekmektedir. Motor gücüne bakıldığında ise yerli otomobilin 150 kW kadar bir gücü bulunmaktadır. Bu da tam olarak 203 beygir kadar güce tekabül etmektedir. Geçtiğimiz yıl aracın fiyatı ise 200 bin TL olarak belirlenmiştir.